Лінгвальні особливості формування образу України у промовах британських прем’єр міністрів за 2022-2024 рр. - Сандуляк, Євгенія Анатоліївна (My University, 2025)
Наукова розвідка детермінована критичною значущістю дискурсивного конструювання образу України як сильної демократичної держави, що впливає на її геополітичну позицію та консолідацію міжнародної підтримки. Метою роботи є визначення лінгвальних особливостей формування зазначеного образу у політичних промовах британських прем’єр-міністрів (Б. Джонсон, Л. Трасс, Р. Сунак) за період 2022–2024 років. Об’єктом дослідження є лінгвальні засоби, що функціонують у цільових політичних промовах (емпірична база – 20 промов / 1000 стилістичних одиниць), а предметом – експлікований ними образ України. У дослідженні інтегровано методи суцільної вибірки, компонентного, синтаксичного, стилістичного та компаративного аналізів. Встановлено, що ключовим механізмом є використання стилістичних прийомів лексичного, синтаксичного та фонологічного рівнів. Наукова новизна полягає у визначенні характеристик цих прийомів у моделюванні образу України в англомовному політичному дискурсі саме в умовах воєнного часу. Практична значущість роботи полягає у можливості імплементації результатів у навчальні курси та використання дипломатичними установами для моніторингу міжнародного сприйняття.
Keywords: політичний дискурс, політична промова, образ України, лінгвальні особливості, стилістичні прийоми