Розвиток інтонаційної компетентності молодших школярів на уроках літературного читання - Горобець, Крістіна Костянтиніна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та практичні засади розвитку інтонаційної компетентності молодших школярів на уроках літературного читання. Визначено лінгвістичні та педагогічні аспекти інтонації, специфіку її розвитку в молодшому шкільному віці. Проведено емпіричне дослідження рівнів сформованості інтонаційних умінь учнів початкової школи. Запропоновано організаційно-методичне забезпечення, зокрема систему вправ і використання художніх творів, що сприяють розвитку інтонаційної виразності мовлення. Результати роботи можуть бути використані у навчальному процесі для вдосконалення мовленнєвої культури школярів та підвищення якості літературного читання.
Keywords: молодші школярі; інтонаційна компетентність; початкова школа; художні твори; система вправ; літературне читання; мовленнєва виразність