Дифузні та точкові джерела забруднення річки Прут (на прикладі ділянки в межах м. Чернівці) - Габаковський, Богдан Юрійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Розглянуто науково-методичні основи дослідження дифузних джерел забруднення водних об’єктів. Розглянуто типізацію дифузних джерел, напрямки їх впливу на водні об’єкти за типами господарської діяльності. Розкрито способи ідентифікації джерел дифузного забруднення і методи моніторингу їх впливу. Розроблена і апробована методика ідентифікації джерел дифузного забруднення річок за результатами стандартних спостережень за хімічним складом води. Розглянута можливість ідентифікації дифузних джерел за характером залежності концентрації хімічної речовини від водності та за розрахунком гідрохімічного балансу.
Diffuse and point sources of pollution of the Prut river (on the example of a site within the city of Chernivtsi)
Keywords: водозбірний басейн; атмосферні опади; точкові і дифузні джерела забруднення; консервативні і неконсервативні речовини; концентрація забруднюючої речовини