СПЕЦИФІКА РЕАЛІЗАЦІЇ ВАРІАТИВНОГО МОДУЛЯ «ДОДЖБОЛ» У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ 7-9 КЛАСІВ - Ігнатюк, Таїсія (My University, 2025)
Ігнатюк Т. М. Специфіка реалізації варіативного модуля «Доджбол» у процесі фізичного виховання учнів 7-9 класів. Кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 014 «Середня освіта. (Фізична культура)». – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича МОН України, Чернівці, 2025. Магістерська робота присвячена специфіці реалізації варіативного модуля «Доджбол» у процесі фізичного виховання учнів 7-9 класів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення змісту та форм фізичного виховання в закладах загальної середньої освіти, а також пошуком ефективних засобів для підвищення рухової активності, розвитку координаційних здібностей та формування інтересу учнів до занять спортом. Доджбол, як командна, динамічна та малоконтактна гра, має значний потенціал для вирішення цих завдань. У роботі проаналізовано освітні програми з фізичної культури та особливості психофізичного розвитку підлітків 7-9 класів. Розроблено структуру, зміст та дидактичні умови впровадження модуля «Доджбол», що включає спеціалізовані вправи, ігрові завдання та методи контролю. Експериментальна частина дослідження підтвердила позитивний вплив розробленої програми на рівень фізичної підготовленості учнів, зокрема показники швидкості, спритності та координації, а також на їхню мотивацію до уроків фізичної культури.
Keywords: базова школа, варіативний модуль, Доджбол, фізичне виховання, учні 7-9 класів, програма реалізації, рухова активність, еоординаційні здібності.