РОЗРОБКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ: ОСОБИСТІ ФІНАНСИ ТА ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОРТФЕЛЬ - Заїчко, Ірина Володимирівна; Олексин, Артур Григорович (Успіхи і досягнення у науці Серія «Право», Серія «Освіта», Серія «Управління та адміністрування», Серія «Соціальні та поведінкові науки», 2025)
Стаття присвячена дослідженню формування особистих фінансів та інвестиційного портфеля через розробку стратегій інвестування на фондовому ринку, з акцентом на консервативні, збалансовані та агресивні підходи. Аналізується їхній вплив на досягнення фінансових цілей інвесторів із різним рівнем толерантності до ризику. Метою є дослідження основних типів інвестиційних стратегій та їхньої ролі у формуванні інвестиційного портфеля, а також оцінка ефективності активного та пасивного стилів управ-ління для досягнення фінансових цілей інвесторів. Дослідження базується на аналізі економічної літератури, емпіричних даних щодо дохідності активних фондів та структури інвестиційних портфелів. Використано методи порівняль-ного аналізу, класифікації стратегій за критеріями (горизонт інвестування, рівень ризику, стиль управління) та оцінки ефективності фінансових інстру-ментів.Дані представлено у вигляді таблиць, що ілюструють дохідність і склад портфелів. Встановлено, що консервативні стратегії забезпечують стабіль-ність із дохідністю 7–8%, але обмежені в потенціалі зростання. Збалансовані портфелі, комбінуючи ризиковані та безризикові активи, досягають дохідності 10,5%, оптимізуючи співвідношення ризику та прибутку. Агресивні стратегії демонструють найвищу дохідність (15%), але супроводжуються значними ризиками. Активне управління портфелем сприяє швидкій адаптації до ринкових змін, тоді як пасивне забезпечує стабільність із мінімальними витратами. Емпіричні дані підтверджують, що ефективність активних фондів залежить від категорії активів і собівартості управління, що необхідно враховувати при виборі стратегії. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення впливу цифрових технологій, зокрема робоедвайзерів, на формування інвестиційних портфелів. Цікавим є аналіз адаптації стратегій до ринків, що розвиваються, та оцінка психологічних факторів, що впливають на вибір інвестиційних підходів. Розробка моделей прогнозування дохідності портфелів із урахуванням макроекономічних змін також становить науковий інтерес.
Keywords: особисті фінанси, інвестиційна стратегія, фондовий ринок, інвестиційний портфель, управління активами, фінансова грамотність.