Вплив тінізації економіки на поведінку cost-менеджера: оцінка для комунальних підприємств - Yakymova, Larysa (My University, 2022)
Є підстави гіпотезувати: чим вище рівень тінізації економіки, тим вище ризик неформальних зв’язків між представниками власника (членами міських рад) комунальних підприємств (КП) і менеджментом цих підприємств й, відповідно, вплив на мотивацію менеджерів у процесі прийняття рішень. Для перевірки гіпотези в модель поведінки витрат (ABJ-модель), у якій як проксі активності використовується чистий дохід від реалізації, введено чинник тінізаціїї економіки (як проксі взято інтегральний показник рівня тіньової економіки у % ВВП). Дослідження фокусується на оцінці наслідків рішень cost-менеджерів щодо собівартості 42-х українських КП водопостачання за 2012-2020 рр. Отримано емпіричні докази суттєвого впливу неконкурентного середовища тіньової економіки на поведінку cost-менеджерів КП водопостачання
Keywords: тіньова економіка, поведінкові фінанси, cost-менеджер, поведінка витрат, комунальне підприємство