ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БАЗАЛЬТОВОГО ТУФУ ЯК НОСІЯ ДЛЯ ІММОБІЛІЗАЦІЇ ГІДРОЛІТИЧНИХ ФЕРМЕНТНИХ ПРЕПАРАТІВ - Гуменюк, Ліліана Вартанівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена підбору оптимальних параметрів та оцінці ефективності іммобілізації ферментного препарату Протосубтилін Г3Х А-120 на базальтових туфах. Встановлено, що динамічні умови здійснення іммобілізації не призводять до змін кількості ферментного препарату, адсорбованого на поверхні та в порах носія при 0.5-1- годинній експозиції у порівнянні з статичним методом та зменшують концентрацію ферментного препарату при 3-годинній іммобілізації. Проведення процедури іммобілізації при температурі 30С збільшує кількість адсорбованого препарату, проте істотно знижує його активність. Рівні протеолітичної, амілолітичної та ліполітичної активностей Протосубтиліну знижені в найбільшій мірі при 3-годинній іммобілізації за 30С. З огляду на кількість Протосубтиліну, адсорбованого на поверхні та в порах носія, а також ферментативну активність його основних складових оптимальним варіантом є проведення 1-годинної статичної іммобілізації 1% Протосубтиліну при 20С в 0,05 М фосфатному буфері (рН 7,4) на базальтовому туфі в кінцевій концентрації 5%.
Keywords: іммобілізація; ферментний препарат; базальтовий туф; протеолітична активність; амілолітична активність; ліполітична активність