Система державних заходів для боротьби з порушеннями прав людини в умовах збройного конфлікту - Іванюк, Руслан (Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, 2024)
У статті розглядаються сучасні виклики захисту прав людини під час збройного конфлікту, зокрема в контексті необхідності запровадження правового режиму воєнного стану, що був введений через збройну агресію рф проти суверенної, демократичної та правової української держави. Стаття зосереджується на аналізі критичних аспектів захисту прав людини в умовах збройного конфлікту, акцентуючи на складнощах, що виникають внаслідок агресивного вторгнення в суверенну, демократичну, та правову державу. Особлива увага приділяється стратегічним пріоритетам щодо відновлення та захисту прав людини, які серйозно постраждали через військові дії. У статті доводиться потреба у специфічній правовій рамці, адаптованій до умов збройного конфлікту воєнного часу та ключових пріоритетів відновлення після війни. У статі здійснено детальний аналіз національного законодавства та відповідних міжнародно-правових норм та спроба визначити та рекомендувати ефективні стратегії для підсилення захисту прав людини. Акцент робиться на необхідності законодавчих змін та реформ, які забезпечили б права та громадянські свободи та були б узгоджені з європейськими та міжнародними стандартами, тим самим зміцнюючи правові гарантії проти потенційних порушень прав людини. У статті здійснено критичний огляд наявних законодавчих прогалин, які погіршують захист прав людини під час збройних конфліктів, і обговорює ключову роль міжнародної спільноти та правових інституцій у підтримці справедливості та відповідальності.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE