Семантичний обшир діалектних ад’єктивів в ідіостилі Сидора Воробкевича - Shatilova, Nataliia (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка; Посвіт, 2022, 2022)
У статті описано діалектну ад’єктивну лексику, зафіксовану в художніх текстах видатного буковинського письменника С. Воробкевича як носія ареальних компонентів національної мови. Проаналізовано тематичні групи діалектних прикметників, визначено найуживаніші лексеми. З’ясовано, що говірково марковані прикметники відтворюють локальні особливості мовлення буковинців другої половини ХІХ ст., відбиваючи основні фонетичні, словотвірні, лексичні, граматичні риси говірок південно-західного наріччя, а саме буковинських та гуцульських.
Semantical potential of dialect adjectives in the idiostyle of Sydir Vorobkevych
Keywords: діалектна лексика; Сидір Воробкевич; художній текст; ад'єктив; буковинські говірки; тематична група