САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНО-ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ СУЧАСНОГО ПЕДАГОГА - Антонюк, Стефанія Степанівна (My University, 2022)
Швидкісні зміни в Україні, зокрема, на грунті націєтворення, у політичному, економічному та соціокультурному процесі, модернізація освіти вимагають нових цілей щодо рівня професійних знань, умінь, педагогічної культури, особистісної майстерності педагога. Ділова ініціатива, нові ідеї, комунікативна компетентність, здатність викликати співчуття, справляти сприятливе враження та позитивно впливати на оточуючих, психологічний комфорт і впевненість – основні характеристики професіоналізму вчителя-педагога. Соціальні завдання розвитку національної освіти та роль педагогічного колективу відображені в Законі України «Про освіту», Національній стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2011 року. Виконання обов’язків визначене в цих документах, є виховання особистих якостей, необхідних для виконання роботи, для вдосконалення професії та прагнення до самопізнання. Постає питання підвищення престижу професії вчителя в суспільстві та високого соціального статусу вчителя. Процес створення цілісного професійного іміджу педагога, який стає необхідним атрибутом соціально-професійних відносин. Традиційно вважалося, що професійна успішність педагога визначається зовнішнім показником діяльності - обсягом знань студентів, а проблема іміджу як відображення внутрішньої культури і зовнішнього образу особистості в педагогічна наука. він майже не вчився.При переосмисленні професійних процесів педагогічної діяльності необхідно не тільки теоретично підтвердити сутність, методи і функції іміджу викладача, а й створити інструментарій формування його особистісно-професійного іміджу.