БІЗНЕС-МОДЕЛІ В СОЦІАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМНИЦТВІ - Todoruk, Sergy; Nykyforak, Valentina; Melnyk, Oleg (My University, 2017)
Обґрунтовано необхідність активного використання соціального підприємництва для розв’язання соціально-економічних проблем суспільства. Визначено концепції бізнес-моделей соціального підприємництва, яка містить два елементи: операційну модель і ресурсну стратегію. Виділено елементи бізнес-моделі: ринкова орієнтація, мережа, гнучкість (усередині організації), географічна орієнтація й організаційна структура. Визначено типи соціального підприємництва шляхом класифікації бізнес-моделей, виявлено особливості функціонування різних типів соціального підприємництва. Описано такі компоненти стратегічної моделі: ціннісна пропозиція, споживчі сегменти, ключові ресурси, ключові види діяльності та операційної моделі, такі як ціннісна мережа, взаємодія із клієнтом, канали збуту, одержання прибутку. Досліджено специфіку функціонування соціальних підприємств через аналіз компонентів стратегічної та операційної бізнес-моделей.
BUSINESS MODELS IN SOCIAL ENTREPRENEUSHIP
The necessity of an active social responsibility for social problems for the development of socially-economical problems of subspecies is enriched. The conception of business models of societal design is suggested, and two elements are to be developed – an operational model and a resource strategy. The items of business model, market orientation, network flexibility (within the organization), geographic structure and organizational structure are highlighted. The types of social enterprise are identified by classifying business models peculiarities of the various types of social enterprises.It is described as a component of the strategic model: value proposition, consumer segments, key resources, key activities and operational model such as value network interaction with the client, distribution channels, profit. The specificity of the function of social enterprises are investigated through the analysis of the components of the strategic and operational bios-models.
Keywords: соціальне підприємництво; бізнес-модель соціального підприємництва; операційна модель; стратегічна модель; соціальна цінність; стратегічні ресурси; social entrepreneurship; the business model of social enterprise; operating model; strategic model; social value; strategic resources