Innovative Activity of the Teacher in the Process of Teaching Educational Branches of Primary School. - Shevchuk, Krystyna; Byhar, Hana; Pits, Iryna (Studia Gdańskie. Wizje i rzeczywistość, 2023)
Artykuł poświęcony jest naukowym poszukiwaniom sposobów kształtowania gotowości nauczycieli szkół podstawowych do innowacyjnych działań w reformowaniu nowoczesnego szkolnictwa podstawowego i wdrażaniu koncepcji Nowej Ukraińskiej Szkoły. Zaprezentowano metodologiczne aspekty kształtowania gotowości do innowacyjnej działalności nauczycieli szkół podstawowych w warunkach pracy naukowej oraz w pracy metodycznej na poziomie ogólnokształcącej szkoły średniej. Podkreślono znaczenie innowacyjnej działalności nauczyciela w procesie uczenia się na poziomie oddziałów edukacyjnych szkoły podstawowej. Przeanalizowano strukturalny skład gotowości nauczycieli szkół podstawowych do tego typu działań (poziomy, komponenty, formy organizacji, narzędzia metodologiczne). Udowodniono, że potrzeba celowego oddziaływania na rozwój gotowości nauczycieli do wdrażania działań innowacyjnych pozytywnie wpłynie na poziom ich kompetencji zawodowych. Ukazano związek między wdrażaniem podstaw koncepcji Nowej Ukraińskiej Szkoły a organizacją innowacyjnych działań nauczycieli szkół podstawowych w tym kontekście.