ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ НА БУКОВИНІ В УМОВАХ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ ТА НАЦІОНАЛЬНОКУЛЬТУРНОГО ВІДРОДЖЕННЯ ДОБИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ - Українець, Ярослав Петрович (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей функціонування православної церкви на Буковині в умовах радянської влади та національно-культурного відродження доби незалежності України. Автор комплексно проаналізував і описав зміни в становищі православної церкви і духовенства з приходом радянської влади на терени Буковини. Висвітлив перебіг боротьби задля збереження православної віри в умовах насадження атеїстичної ідеології. На основі джерел розкрито процес відродження православ'я в Україні і в Буковині зокрема. У роботі досліджено недостатньо вивчене питання про становище православної церкви на буковинських землях в період незалежності. Дослідник аналізує діяльність в регіоні кожної з трьох гілок православ'я після розподілу. Теж, їх відносини з іншими православними церквами світу і особливо Вселенською Патріархією. Значна увага приділяється питанню про канонічне утворення ПЦУ і перипетіям на шляху до Томосу. Також, новим тенденціям та формам боротьби у церковному середовищі через зіткнення на державному і регіональному рівні між ПЦУ і УПЦ після зміни їх статусу
Keywords: Буковина; Чернівецька область; православна церква; духовенство; патріархат, митрополит, УАПЦ, УПЦ КП; ПЦУ, УПЦ: Томос.