ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРИСЯЖНИХ У ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Татулич, Ірина Юріївна (Підприємництво, господарство і право, 2019)
Стаття на вказану тему є досить актуальною сьогодні. Саме з метою покращення судової системи України, що і є метою судових реформ, був введений в судочинство інститут присяжних, який активно реалізується як в цивільному, так і в кримінальному процесах. Участь присяжних під час здійснення судочинства з цивільних справ спрямована на забезпечення завдань цивільного судочинства, якими є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Здійснення правосуддя за їх участі спрямоване на дотримання цивільної процесуальної форми, належної судової процедури, принципів цивільного процесуального права, реалізацію учасниками судового процесу своїх процесуальних прав та обов’язків тощо. Це буде підвищувати особисту відповідальність суддів за ухвалені ними рішення та постановлені ухвали в порядку цивільного судочинства. Даний інститут закріплений як на національному, так і на міжнародному рівні. Процесуальне становище присяжних регламентується в нормах Конституції України, законах та підзаконних актах. Досвід роботи присяжних передбачений як в судовій практиці національних судів, так і за кордоном, зокрема в багатьох європейських державах. У статті звертається увага на історію становлення даного інституту. Описуються моделі суду присяжних у світовій практиці в цілому. Розкривається сутність та значення інституту присяжних для цивільного судочинства. Аналізуються справи, в яких вони безпосередньо беруть участь. Аналізуються погляди науковців та вчених-процесуалістів стосовно правового становища присяжних під час розгляду справ окремого провадження в цивільному процесі. Характеризується чинне процесуальне законодавство, яке закріплює участь присяжних та судову практику вітчизняних судів. Пропонуються шляхи та перспективи розвитку вказаного інституту на національному рівні з метою ефективного та справедливого захисту прав, свобод та інтересів осіб
Keywords: народ, присяжні, правосуддя, суд, судочинство, окреме провадження, цивільні справи.