Нова велика лабіринтова печера у гіпсовому карсті Припруття - Рідуш, Богдан; Шавранський, Василь; Фіщук, Марина; Купріч, Павло (My University, 2024)
У 2022 році в гіпсовому кар’єрі поблизу села Мамалига виявлено нову гіпсову лабіринтову печеру. Загальна довжина обстеженого лабіринту 1957 м. Середній діаметр галерей 1,0-1,5 м, але подекуди порожнини бувають висотою до 5 м. Печера спочатку мала гіпогенно-карстове походження, але після врізання р. Прут глибше міоценових сульфатних товщ почала розвиватися в епігенних умовах. Слід продовжити подальше дослідження печери.
Conference paper
Keywords: гіпсовий карст; лабіринтова печера; гіпогенний спелеогенез; палеокарст