Сполучуваність дієслів мовлення та прислівників у сучасній англійській мові (На матеріалі БНК) - Лопатюк, Наталія Іванівна; Лукащук, Михайло Володимирович; Рак, Олександр Михайлович (Видавнича група «Наукові перспективи», 2026)
Стаття присвячена дослідженню сполучення ядерних комунікативних дієслів та прислівників у Британському національному корпусі (БНК). Матеріалом дослідження слугували дієслова to say, to tell, to talk та to ask вибрані методом суцільної вибірки у їх сполучуваності з прислівниками у науковому, художньому, газетному та розмовному дискурсах із текстів БНК у моделі S + Vcom + Adv. Комунікативне дієслово може описувати, яким способом відбувся той чи інший мовленнєвий акт, що доповнюється вживанням прислівників, які вказують, яким чином відбувається той чи інший комунікативний акт Українські лінгвісти досліджували проблеми сполучуваності прислівників та інших частин мови, зокрема М. Балко, А. Грачова, О. Данилович, Г. Дидик-Меуш, Г. Лейцюсь та Н. Шеверун, О. Калиновська та С. Ковалів досліджували різні аспекти вживання дієслів та прислівників в українській та інших мовах, а також у різних стилях. Із зарубіжних лінгвістів цю проблему вивчали Карін Аймер, Р. Дірвен та ін., Д. Байбер, та ін, Р. Кверк та ін., С. Ханстон та Г. Франсіс, та А. Вежбицька. Прислівники вживаються з комунікативними дієсловами тільки у моделі S + Vcom + Adv або її варіанті S + Vcom + pronpers + Adv для дієслова to tell. Найповніше дієслова мовлення у сполученні з прислівниками представлені у художній літературі, найменше – у науковій літературі, зокрема точних та прикладних науках. Із дієслів, що досліджувалися, to tell вживається найменше у вище вказаній моделі. Дієслово to ask вживається із прислівниками у три рази частіше в художньому дискурсі, ніж у науковому, газетному та розмовному разом. Дієслово to talk вживається у сполученні із прислівниками менше ніж to say та to ask, його вживання майже рівномірно розподілене у різних регістрах із переважанням вживання у художній літературі. Щодо прислівників, то найчастотнішим за вживанням прислівником є yesterday, який 1464 слововживання. Навступним за частотністю є прислівник so, який вжито 198 раз; today, що вживається 158 разів, later – 136 разів; here, який вживається 110 разів; earlier із частотністю 90 разів.
Combinability of Communication Verbs and Adverbs in Modern English (Based on BNC)
Keywords: граматика, семантика, модель, словосполучення, комунікативне дієслово, прислівник