Формування англомовної компетентності в говорінні учнів середньої школи з використанням інтерактивних онлайн платформ - Дученко, Юлія Юріївна (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота за спеціальністю 014 «Середня освіта «Англійська мова та зарубіжна література». – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівці, 2025. У кваліфікаційній роботі вперше конкретизовано результати інтеграції новітніх інформаційних технологій у методику формування навички говоріння англійською мовою. Для цього проаналізовано теоретичний матеріал, пов’язаний з темою загального поняття компетентності. Досліджено специфіку формування компетентності у говорінні на уроках іноземної мови. Розглянено ряд інтерактивних онлайн платформ та проаналізовано роль їхнього використання для підвищення ефективності вивчення англійської мови та формування компетентності у говорінні. Матеріалом дослідження слугували інтерактивні платформи (Bamboozle, Word-wall, Agendaweb, Britishcouncil.LearnEnglishKids, Kahoot, Quizlet) та їхній вплив на покращення мовленнєвих навичок учнів середньої школи. Методи дослідження зумовлені метою й завданнями праці, а також специфікою досліджуваного матеріалу. Методами дослідження є загальні методи аналізу, синтезу, спостереження, описовий метод, метод зіставлення та порівняння, соціологічний метод (проведення анкетування учнів). Дослідження складається з трьох частин. У першому розділі роботи досліджено поняття компетентності в іншомовному говорінні, розглянуто вимоги до говоріння іноземною мовою учнів старших класів, проаналізовано специфіку оцінювання іншомовного говоріння на уроках англійської мови та вивчено традиційні і сучасні методи формування компетентності в говорінні. Другий розділ роботи «Роль інтерактивних технологій у навчанні іноземної мови» присвячений детальному дослідженню поняття інтерактивних технологій у методиці навчання іноземних мов. В даній частині дослідження здійснено комплексний аналіз онлайн-платформ як різновиду інтерактивних технологій з метою виявлення ефективності їх використання у навчальному процесі та визначення потенціалу для покращення якості навчання. У третьому розділі роботи «Апробація ефективності використання інтерактивних онлайн-платформ для формування англомовної компетентності в говорінні учнів середньої школи» описано хід проведення та організації пробного навчання з використанням інтерактивних платформ для учнів 9 класу. Висвітлено результати проведення пробного навчання та наведено показники сформованості компетентності в іншомовному говорінні учнів. Описано результати проведеного опитування та оцінено ефективність застосування онлайн-ресурсів на уроках англійської мови. На діагностичному етапі проведення нашого дослідження ми дійшли висновку, що інтерактивне навчання значно покращило компетентність школярів у говорінні англійською мовою. Результати пробного навчання дають змогу свідчити, що кількість учнів із високим рівнем компетентності у говорінні зросла на 27 %, в той час як число учнів із низьким рівнем навпаки зменшилося на 18 %. Не менш важливим етапом було проведення анкетування школярів з метою оцінки ефективності використання навчальних онлайн ресурсів та визначення проблем, що могли виникати в учнів при роботі із сучасними освітніми технологіями. Нам вдалося опитати 11 учнів 9 класу за допомогою створеної анкети, де учні ділилися своїми враженнями. Проаналізувавши отримані відповіді, ми підбили підсумки щодо впливу інтерактивних платформ на покращення навичок говоріння учнів і визначили, що більша частина учнів погоджується із твердженням, що залучення інформаційних технологій у процес вивчення англійської мови є виправданим і має позитивні наслідки. На початковому етапі дослідження ми висунули гіпотезу, що застосування інтерактивних платформ сприяє підвищенню ефективності формування навичок іншомовного говоріння школярів. Результати дослідження довели гіпотезу та підтвердили, що впровадженння сучасних методів навчання сприяють підвищенню якості навчального процесу загалом та рівня вмотивованості кожного учня зокрема. Результати цієї роботи підкреслюють важливість впровадження сучасних технологій у шкільну систему навчання та можуть бути застосовані при формуванні навчального процесу з метою його вдосконалення та модернізації. Завдяки даному дослідженню використання інтерактивних технологій може бути безпосередньо впроваджене в освітній процес.
Keywords: компетентність у говорінні, іншомовна компетентність, інтерактивні платформи, онлайн-ресурси, інтерактивні методи, англійська мова, середня школа, пробне дослідження, традиційні методи, сучасні методи, інформаційні технології