Психологічне забезпечення як основна складова тренувального процесу спортсменів у ЗВО - Осадець, Микола (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Психологія спорту займає ключове місце у вивченні не лише закономірностей психічної діяльності окремих людей і колективів у процесах спортивної діяльності, а також забезпечує ефективність навчально-тренувального процесу, підготовку спортсменів до змагань і успішних виступів. Психологічні характеристики спортсмена формуються під впливом різних об’єктивних і суб’єктивних чинників: успіху діяльності, вікових особливостей, почуттів, настроїв, мотивів, потреб і стосунків між спортсменами, а також під впливом цілеспрямованої педагогічної роботи тренера. Це відображається на ставленні спортсменів до тренувального процесу, до тренера, один до одного, до суддів, адміністрації тощо. Ігнорування знань про психологію особистості, закономірностей її формування, особливостей регуляції, оптимізації значно звужує можливості тренерського складу щодо керівництва як командою, так і спортсменом індивідуального виду спорту. Поняття «психологічне забезпечення», було введене до наукової термінології ще у 90-х роках XX століття, воно передбачає створення цілісного і системного опису та обгрунтування психологічної підготовки спортсменів під час тренувальної діяльності. Однак існує відсутність єдиного підходу до цієї проблеми, брак необхідних науково-методичних даних та літератур для спеціалістів, які працюють в данній сфері, однотипний характер досліджень, який не дозволяє комплексно охопити всі можливі психологічні прояви спортсменів, недостатність інтеграції сучасних ефективних психологічних методів у практику, зробили цю проблему актуальною для теорії й практики і вимагають її подальшого вивчення. Недоліки у сфері психологічного забезпечення особливо помітні у спорті, особливо де пошук методів підвищення ефективності змагальної діяльності є основною частиною процесу підготовки, а збереження спортивної майстерності ставить на меті від спортсменів наявності не лише розвинених емоційно-вольових якостей, а й особливо психічної витривалості. У статті висвітлені основні напрямки впливу психологічного забезпечення на підготовку спортсменів під час тренувального процесу.
Keywords: Психологія спорту; ВНЗ; Спортсмен; Психологічне забезпечення; Потреба; Ефективність; Тренування; Рефлекс новизни; Психомоторика