Психологічні особливості основних типів деструктивних способів реагування на нестабільні умови життя та їх вплив на самоактуалізацію - Бешлей, Олександра Олександрівна (My University, 2024)
У нашій роботі розглянуто психологічні особливості основних типів деструктивних способів реагування на нестабільні умови життя та їх вплив на процес самоактуалізації. Актуальність дослідження обумовлена зростаючою кількістю людей, що стикаються з нестабільними життєвими умовами та потребують ефективних психологічних стратегій для подолання стресу та кризи. Мета роботи полягає у виявленні та аналізі основних типів деструктивних реакцій, таких як соматизація, дистрес, депресія та тривожність, а також вивчення їх впливу на особистісний розвиток та самоактуалізацію. В дослідженні використовуються методи психологічного тестування, аналіз психологічної літератури, методи обробки даних, що дозволяє глибше зрозуміти механізми формування деструктивних способів реагування. У роботі розглядаються теоретичні підходи до розуміння деструктивних поведінкових паттернів, а також їх практичне застосування у психології. Виявлено, що деструктивні способи реагування, таких як тривога, дистрес, депресія та соматизація значно ускладнюють процес самоактуалізації, знижуючи рівень особистісного зростання та самопізнання. крім того, у роботі пропонуються рекомендації щодо психокорекційних заходів, спрямованих на зменшення впливу деструктивних реакцій та підтримку позитивного розвитку особистості. Результати дослідження можуть бути корисними для практикуючих психологів, психотерапевтів та інших фахівців, які працюють у сфері психологічної допомоги. Вони також можуть стати основою для подальших наукових досліджень у галузі психології стресу та психотерапії.
Keywords: дистрес; нестабільні умови життя; саморозвиток; самоактуалізація; вплив