Особливості правового оформлення державного кордону України. Права людини та публічне врядування в сучасних умовах: Матеріали VІ Міжнародного правничого форуму - Kovbas, Ihor (Матеріали VІ Міжнародного правничого форуму, 2023)
Щодо міжнародних договорів сучасне міжнародне право не передбачає автоматичного продовження їх дії для держави-наступниці. Водночас практичного значення набув принцип презумпції континуїтету, згідно з яким договори держави-попередниці вважаються чинними у відносинах між державою-наступницею та державами-контрагентами, поки не буде встановлено протилежне. Правонаступництво держав не зачіпає чинності договорів, які встановлюють територіальний режими, зокрема державний кордони. Важливою звичаєвою нормою є зобов’язання суб’єктів правовідносин у сфері правонаступництво держав вступити у добросовісні переговори для визначення статусу договірної бази держави-попередниці.
Keywords: Державні кордони; Процес делімітації державного кордону; Сучасне міжнародне право; нормативно-правові визначення державних кордонів; проблема делімітації й демаркації кордонів