Корекція та розвиток усного мовлення у дітей із ЗНМ ІІІ рівня засобом логоритміки - Тирон, Христина Олександрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі теоретично обґрунтовано та емпірично перевірено ефективність логоритміки як засобу корекції та розвитку усного мовлення дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвиненням мовлення ІІІ рівня (ЗНМ ІІІ р.). Уточнено зміст ключових понять («загальне недорозвинення мовлення», «усне мовлення», «логоритміка», «монологічні уміння», «змістове та структурне оформлення висловлювання»), узагальнено типові мовленнєві порушення при ЗНМ ІІІ р. та визначено психолого- педагогічні умови їх корекції. Емпіричне дослідження проведено на вибірці дітей старшого дошкільного віку, охоплювало констатувальний, формувальний і контрольний етапи. На початковому етапі виявлено недостатній рівень сформованості усного мовлення за всіма критеріями: низьку здатність до зв’язного висловлювання, труднощі у побудові речень за картинками, обмеженість навичок переказу, недостатню граматичну правильність та лексичну повноту. На формувальному етапі впроваджено розроблену програмно- методичну систему логоритмічної роботи, що включала вправи на розвиток ритму, темпу, координації рухів і мовлення, логоритмічні ігри, вправи для формування артикуляційної моторики, дихання, фонематичного слуху, навички побудови висловлювання. Програма була структурована за трьома етапами – початковим, основним і заключним – і містила комплекс рухово- мовленнєвих, музично-ритмічних та мовленнєвих завдань. Результати контрольного етапу засвідчили виразне покращення мовленнєвих умінь: збільшення кількості дітей із середнім та високим рівнями сформованості усного мовлення, підвищення граматичної правильності, послідовності та зв’язності висловлювання, покращення здатності до побудови розповідей різних типів, зростання мовленнєвої самостійності. Встановлено, що логоритміка є ефективним засобом розвитку усного мовлення дітей із ЗНМ ІІІ рівня та може бути рекомендована для практики логопедичної та інклюзивної освіти.
Keywords: логопедична ритміка; корекційно-розвивальна робота; монологічне мовлення; усне мовлення; логоритміка; старший дошкільний вік; загальне недорозвинення мовлення