Дослідження якості меду з пасік Чернівецької та Сумської областей за вмістом цукрів - Левченко, Вікторія Сергіївна (My University, 2022)
Дипломна робота присвячена аналізу якості меду за вмістом цукрів 35 зразків поліфлорного меду врожаю 2021 року (липень-серпень місяці) з приватних пасік Сумської та Чернівецької областей. Досліджено якість зразків меду досліджених областей за масовою часткою відновлювальних цукрів та сахарози. Встановлена відповідність зразків меду за цими показниками до вимог якості вітчизняним (ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови», Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до меду» від 19.06.2019) та закордонним (Європейська Директива 2001/110/ЕС) нормативним документам. Встановлено, що масова частка відновлювальних цукрів (на суху речовину) у зразках меду Сумської області становила 54,9–98,7 %, Чернівецької – 45,6–89,1 %. Показано, що досліджені зразки меду Сумської області містили сахарозу в діапазоні 0,2–4,4 %, а Чернівецької області – 0,6–5,0 %. Переважна більшість зразків меду за дослідженими показниками відповідали вітчизняним і закордонним стандартам якості.
Keywords: мед натуральний; цукри меду; фальсифікація меду