Функціонально-рольова адаптація молодого подружжя до нових сімейних ролей - Флоряк, Еліна Ігорівна (My University, 2025)
У роботі досліджується процес функціонально-рольової адаптації молодого подружжя до нових сімейних ролей у період становлення шлюбу, описано особливості становлення сім’ї як соціально-психологічного феномену. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості конфліктів та розлучень на ранніх етапах подружнього життя, що часто пов’язано з неусвідомленими або нереалізованими рольовими очікуваннями. Мета дослідження — виявити особливості адаптації подружжя до нових ролей, охарактеризувати чинники, які сприяють або перешкоджають цьому процесу, а також визначити рівень задоволеності шлюбом залежно від ступеня рольової узгодженості. Проведено емпіричне дослідження молодих пар, яке виявило основні проблемні зони у подружніх взаєминах.
Keywords: функціонально-рольова адаптація; шлюб; сімейні ролі; молоде подружжя; Сім'я