Стохастична модель оптимального керування динамікою випуску агрегованої еколого-економічної продукції при обмеженні на мінімальну величину незворотності капіталовкладень - Бойчук, Мирослав Васильович; Skrashchuk, Larysa (Книги-ХХІ, 2020)
Розроблено стохастичну модель оптимального керування динамікою випуску агрегованої еколого-економічної кінцевої продукції у випадку обмеження на мінімальну величину незворотності капіталовкладень використовуючи вінерівські й пуассонівські процеси. Проведено дослідження запропонованої моделі використовуючи достатні умови оптимальності стохастичного типу. Описано структуру оптимальних процесів стохастичної моделі оптимального керування динамікою агрегованої еколого економічної продукції. Встановлено, що запропонована стохастична модель має багатоярусні еколого-економічні режими для вибору пріоритетного оптимального режиму. Для оптимальних траєкторій запропонованої стохастичної моделі визначено довірчі проміжки за заданою ймовірністю для реальних оптимальних траєкторій. Встановлено, що запропонована стохастична модель має два керування (два оптимальні еколого-економічні режими), які разом із моментами перемикання керувань є детермінованими величинами та не залежать від коефіцієнта при вінерівському процесі в стохастичній динаміці руху.
Keywords: стохастична модель; оптимальне керування; динаміка агрегованої еколого-економічної продукції; оптимальний процес