ЗЕМНА РОДИНА ІСУСА ТА ЇЇ РОЛЬ У ФОРМУВАННІ ХРИСТИЯНСЬКОГО ІДЕАЛУ - Винничук, Артур Олегович (My University, 2024)
Актуальність дослідження земної родини Ісуса Христа визначається її роллю у формуванні християнських ідеалів родинних цінностей, які мали великий вплив на європейську культуру та сучасну етику. Інтерпретації земної родини у різних християнських традиціях також важливі для міжконфесійного діалогу та розуміння релігійного образу сім’ї. Метою дослідження є висвітлення етапів процесу складання церковного погляду на проблему земної родини Спасителя та розгляд церковної концепції Ісусової сім’ї в діахронії руху світового християнства. Для досягнення мети у роботі поставлено такі дослідницькі завдання: - проаналізувати концептуальний зміст контрапункту таких основоположних теологічних понять, як Месія, Боголюдина, Бог-Трійця та Свята Родина; - вивчити та науково описати джерельну базу питання про Святу Родину; - дослідити історичний фундамент формування концепції Святої Родини; - висвітлити процес відтворення історичної правди уявлень про предків Христа, Діви Марії та св. Йосифа, братів Спасителя; - відтворити основні константні параметри православної, католицької та протестантської концепцій Святої Родини та охарактеризувати спотворення цього питання у віровченні мормонів; - розглянути псевдо-реконструкції «справжнього Ісуса» та їх коріння, що сягають гностичних вчень.
Keywords: Трійця, земна родина, Месія, Спаситель, родовід.