ІНТЕГРАЦІЙНА ВЗАЄМОДІЯ СУДОВОЇ ВЛАДИ ТА ГРОМАДСЬКОСТІ: ПОШУК ЗБАЛАНСОВАНОЇ МОДЕЛІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СУДУ ПРИСЯЖНИХ - ІЛ’ЮК, ДМИТРО (Ehrlich’s Journal, 2024)
У статті досліджено інтеграційну взаємодію судової влади та громадськості під час здійс- нення правосуддя через інститут присяжних. Окреслено передумови та причини, з яких країни вдаються до запровадження суду присяжних, відмовляються від нього або змінюють процедури розгляду справ такими судами. Акцентовано увагу на недоліках та перевагах функціонування суду присяжних. Визна- чено юридичний інструментарій, яким можуть послуговуватися судова влада та громадськість під час інтеграційної взаємодії. Констатовано, що можливість участі громадськості у здійсненні правосуддя, по-перше, легітимізує судову владу як одну з гілок державної влади, по-друге, є невід’ємним атрибутом системи управління, яка сповідує демократичні ідеї та принципи, по-третє, постає рушійною силою, котра спонукає демократичні держави до постійного пошуку дієвих механізмів інтеграційної взаємодії судової влади та громадськості. Аргументовано необхідність пошуку ідеї, навколо якої можливо об’єднати як прихильників, так і опо- нентів функціонування суду присяжних. Зміст останньої полягає у забезпеченні балансу між незалежні- стю присяжних та судовою владою, а також дотриманням прав підсудних. На основі проведеного аналізу запропоновано збалансовану модель взаємодії судової влади та гро- мадськості через суд присяжних, яка полягає у необхідності: 1) розширення складу суду присяжних принаймні до дев’яти присяжних та трьох суддів, які прийматимуть рішення про винуватість підсудного кваліфікованою більшістю голосів зі свого складу (не менше шести присяжних та двох суддів); 2) при- сяжним посилатися на докази, які переконали їх у винуватості особи; 3) використання в судах «дерева рішень», а також залучення секретаря судового засідання як консультанта присяжних із правових питань під час обговорення справи.
INTEGRATED INTERACTION BETWEEN THE JUDICIARY AND THE PUBLIC: THE SEARCH FOR A BALANCED MODEL OF JURY COURT FUNCTIONING
Keywords: судова влада, суди, громадськість, рівні взаємодії судової влади та громадськості, інтеграційна взаємодія судової влади та громадськості, взаємодія суду та громадськості, суд присяжних, дерево рішень, збалансована модель взаємодії судової влади та громадськості, концепції взаємодії судової влади та громадськості.