Психологічні аспекти охлократизації суспільної свідомості українського етносу - Зварич, Ігор (Чернівецький національний Університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Підсумовуючи викладене, зазначимо, що в найзагальніших характеристиках основних базових сфер суспільної свідомості нашого етносу спостерігаються явні ознаки охлократизації. У політичній, правовій, моральній та естетичній площинах ці ознаки демонструють як загальноцивілізаційні новітні тенденції їх формування та функціонування, так і суто українські, що зародилися на межі тисячоліть і мають тенденцію до збереження та розвитку в дещо автономному, саме нашому контексті.
Keywords: охлотизація, український етнос, цивілізація, суспільна свідомість