Становлення та розвиток теоретичних засад логопедії в Україні (друга половина ХХ - початок ХХІ століття) - Мацьків, Юлія Василівна (My University, 2022)
Дослідження присвячено цілісному історико-педагогічному аналізу процесу становлення та розвитку теоретичних засад логопедії в Україні з 1944 до 2019 рр. У дослідженні проаналізовано теоретичні та методологічні основи корекції порушень мовлення, що висвітлені у наукових доробках українських вчених. Розкрито суспільно-політичні, соціально-економічні, та організаційно-педагогічні чинники, що впливали на становлення та розвиток змісту наукової діяльності вітчизняних вчених в області логопедії, форми її організації та впровадження результатів досліджень; визначено передумови становлення теоретичних засад логопедії в Україні. На основі історико-логічного та порівняльного аналізу отриманих даних відображено цілісну картину становлення і розвитку теоретичних засад логопедії в Україні. Уточнено і доповнено історико-педагогічні факти, що характеризують основні тенденції, закономірності та особливості наукової діяльності вітчизняних вчених в області логопедії.
Keywords: логопедія; період; наукова діяльність; теоретичні основи; діти з порушеннями мовлення