ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ (НА ПРИКЛАДІ МАМАЛИГІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ) - Церковняк, Діана Георгіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Зміни земельних відносин, що склалися за час здійснення земельної реформи в нашій країні, визначили новий характер і зміст соціально-економічних проблем землекористування: утворення нової земельної власності, її поділ і збільшення, передача земель в оренду, передача прав на земельні ділянки (паї) землекористувачам, охорона земель і раціональне землекористування. Зміни відбулись і в самій структурі земельних ресурсів нових територіальних об’єктів. Виникла необхідність максимального задоволення економічних інтересів землевласників і землекористувачів, найбільш повного і ефективного використання виробничого потенціалу господарств і закріплених за ними земель, при суворому дотриманні особливих режимів і умов використання земельних ресурсів. Останнім часом, для швидкого та якісного складання землевпорядної документації, деякі підприємства застосовують сучасні методи геоінформаційних технологій, які значно полегшують цю процедуру. Застосування методів геоінформаційних систем (ГІС) дозволяє в автоматичному режимі аналізувати поточний стан задокументованого землекористування, виявляти раніше допущені недоліки та помилки, а також у табличному вигляді в лічені хвилини формувати масиви відомостей про земельні ділянки та права на них певних землекористувачів.
Keywords: ГІС, ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ