Педагогічні умови формування предметно-методичної компетентності у майбутніх вчителів фізичної культури - Єремія, Яна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційну роботу присвячено проблемі інноватизації та модернізації професійної підготовки майбутніх вчителів фізичної культури в аспекті формування предметно-методичної компетентності студентів цієї спеціальності. У дослідженні запропоновано авторське визначення предметно-методичної компетентності майбутніх учителів фізичної культури. Вивчення наявних доробок щодо вдосконалення різноманітних аспектів професійної підготовки майбутніх вчителів фізичної культури, апелювання до структури досліджуваної компетентності та застосування методу експертної оцінки дало змогу виокремити та теоретично обґрунтувати комплекс педагогічних умов формування предметно-методичної компетентності майбутніх учителів фізичної культури, а саме: забезпечення професійної мотивації студентів до методично доцільної професійної діяльності для збереження та зміцнення здоров’я учнів; розширення й актуалізація змісту підготовки майбутніх вчителів фізичної культури з метою систематизації предметно- методичних знань студентів; створення практико-зорієнтованого предметного середовища підготовки майбутніх вчителів фізичної культури; організація педагогічної підтримки самоосвітньої діяльності студентів щодо створення власних предметно-методичних навчальних продуктів.
Keywords: професійна підготовка; професійний розвиток; професійні уміння і навички; професійна діяльність; майбутні вчителі фізичної культури; мотивація; предметно-методична компетентність; методична грамотність; педагогічні технології; педагогічні умови; ситуативні компетентнісні завдання; структурно-функціональна модель; заклади загальної середньої освіти; заклади вищої освіти; здоров’язбереження