Природний територіальний устрій ландшафту р. Прут в межах Чернівецької області, його антропогенні трансформації та особливості функціонування системи потік-русло-заплава - Ющенко, Юрій Сергійович; Пасічник, Микола Дмитрович; Паланичко, Ольга Вікторівна; Вудвуд, Марина; Закревський, Олександр (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Мета цієї публікації виявити головні закономірності територіального устрою та гідроморфологічних особливостей молодого річкового ландшафту на прикладі річки Прут у природних умовах та під впливом антропогенної діяльності. Для досягнення поставленої мети застосовано трьохрівневу таксономічну систему територіального устрою ландшафтів річкових долин та відповідну методику ідентифікації територіальних одиниць. Основною операційною одиницею дослідження виступають однорідні ділянки русла та заплави річки та сформований на їхній основі молодий річковий ландшафт. Також застосовано різноманітні методики аналізу антропогенного впливу на функціонування системи потік-русло-заплава. Специфіка розвитку і територіальної структури молодого річкового ландшафту у природних умовах значно пов’язана із поєднанням особливостей режиму річки та складної системи неотектонічних рухів. Природний стан молодого річкового ландшафту сформованого на основі русла і заплави річки зазнав значного впливу діяльності людини. До основних антропогенних чинників нами віднесено сплив інженерних споруд і видобуток руслового алювію. Спільна дія цих чинників призвела до істотних змін руслового та заплавного процесу, потужного антропогенного врізання річки, стиснення багаторічної смуги русло формування і до ряду негативних наслідків, що стосуються як екосистем, так і антропогенізованого ландшафту загалом.
The natural territorial structure of the landscape of the Prut River within the Chernivtsi region, its anthropogenic transformations and features of the functioning of the flow-riverbed-flood system
Keywords: річка Прут; русло; заплава; молодий річковий ландшафт; територіальна структура річкового ландшафту; однорідні ділянки русла та заплави; природний стан; антропогенний вплив