Оцінювання фінансово-економічної безпеки в системі фінансового моніторингу діяльності підприємства - Юрій, Е.О. (Галицький економічний вісник, 2023)
Досліджено теоретичні та прикладні основи оцінювання фінансово-економічної безпеки в системі фінансового моніторингу діяльності підприємства. Наголошено, що фінансовий моніторинг діяльності підприємства характеризує функціональний механізм постійного відстеження фінансових показників підприємства, що включає отримання, систематизацію, аналіз фінансової інформації з метою встановлення причинно-наслідкових зв’язків, опираючись на співставлення аналітичних даних функціонування підприємства з нормативними. Моніторинг фінансової діяльності підприємства необхідно проводити на різних стадіях фінансового управління для прийняття ключових управлінських фінансових рішень. Зазначено, що в економічній літературі існують різноманітні методики оцінювання рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання, які ґрунтуються переважно на коефіцієнтному аналізі фінансової звітності. Аналізуючи ці методики, доцільно не допускати надмірної кількості коефіцієнтів, оскільки, дублюючи один одного, для формування цілісного уявлення про рівень фінансово-економічної безпеки великої користі вони не несуть. Моніторинг ефективності фінансово- економічної безпеки підприємства побудовано на основі методик оцінювання ймовірності банкрутства. Виходячи із отриманих результатів використання моделей оцінювання ймовірності банкрутства встановлено, що досліджуваному підприємству настання банкрутства не загрожує. Проте, спостерігається поступове зниження розрахункових показників і, якщо підприємство не буде вживати заходів щодо підтримання фінансово-економічної безпеки у належному стані, то воно може перейти у зону ризику. Акцентовано увагу на тому, що для діагностики кризових ситуацій підприємству необхідний постійний моніторинг чинників, які викликають внутрішні та зовнішні загрози фінансово-економічній безпеці. Запропоновано заходи, що можуть бути спрямовані на нейтралізацію загрози фінансової кризи. Узагальнено, що оцінювання фінансово-економічної безпеки як складову системи фінансового моніторингу діяльності підприємства необхідно розглядати як важливий інструмент його сталого розвитку та успішного функціонування.
Keywords: фінансовий моніторинг, фінансово-економічна безпека підприємства, фінансовий стан підприємства, фінансова криза, банкрутство