Геоінформаційне картографування сучасних територіальних особливостей міграцій населення України - Мельник, Антон Анатолійович; Джаман, Василь Олексійович; Джаман, Ярослав Васильович (Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2023)
За дуже складних умов воєнного часу виникають різнонаправлені потоки вимушених міграцій (міждержавні, міжрегіональні, внутрішньообласні, місцеві) і складна структура мігрантів. При комплексному вивченні територіальних особливостей міграцій населення необхідно узагальнити значні обсяги вихідних інформаційних даних. Їх використання є багаторазовим: при аналізі абсолютних величин, для розрахунків відносних параметрів, при визначенні взаємозв’язків і взаємозалежностей між показниками, при дослідженні ретроспективних особливостей динаміки міграційних потоків, для виявлення хорологічних закономірностей явищ і процесів тощо. Ефективність дослідження міграційних процесів зростає за умови використання засобів обчислювальної техніки й ГІС-технологій.
геодезії, картографії та управління територіями географії України та регіоналістики
Keywords: Картографування; Міграції