Моніторинг лісових ресурсів із використанням даних ДЗЗ (на прикладі території Хустського району) - Роман, Євген Мирославович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Лісові ресурси є невід’ємною складовою геосистем будь-якого регіону. Вплив на ліси негативних чинників призводить до зниження їх продуктивності або навіть й загибелі. До таких чинників варто віднести, перш за все, антропогенне навантаження, катастрофічні природно-антропогенні й природні процеси. Масштаби впливу цих чинників є значними за глибиною, просторовим поширенням та ступенем, тому потребують детального вивчення динаміки лісів. В Україні зазвичай проводиться аналіз існуючого стану лісових ресурсів, недостатня роль відводиться розробці підходів прогнозування їх змін у майбутньому із метою планування лісозахисних заходів. Дані ДЗЗ відкривають нові можливості для вивчення стану лісів. Тому, розробка технологій моніторингу динаміки лісових ресурсів, які заснованих на використанні матеріалів аерокосмічного знімання й методик їх дешифрування є достатньо актуальним напрямом наукових досліджень. Саме це й стало причиною обрання в нашому випадку теми наукових пошуків.
Keywords: МОНІТОРИНГ, ДЗЗ, АНАЛІЗ