ПАТОГЕНЕЗ ТОКСИЧНОЇ НЕФРОПАТІЇ У ЩУРІВ РІЗНОГО ВІКУ - Романів, Людмила Вікторівна; Романів, Людмила Вікторівна (Тернопіль – 2006, 2006)
Морфологічні дослідження свідчать про те, що протягом життя у людини реєструється неухильне зниження популяції діючих нефронів, а це може бути однією з причин зменшення швидкості клубочкової фільтрації в літньому віці (Baylis C., Schmidt R. et al., 1996). Таким чином, дані літератури вказують, що абсолютні значення фізіологічних констант, які характеризують функціональний стан нирок практично здорових людей, можуть істотно варіювати протягом життя, що важливо враховувати при діагностиці захворювань і моніторингу ефективності використовуваних методів лікування. Крім того, вікові особливості стану функції нирок указують на необхідність більш глибокого аналізу патогенетичних механізмів ренальних дисфункцій токсичного ґенезу в залежності від віку (Sweet D. H. et al., 2001; Pless-Mulloli T. et al., 1998).
Keywords: нирковий резерв, функціональний стан нирок, фізико-хімічні параметри, токсична нефропатія