Професійне судження бухгалтера як засіб підвищення ефективності функціонування системи бухгалтерського обліку суб’єкта господарювання - Kuz, Vasyl (Kyiv National University of Economics named after Vadym Hetman, 2024)
У статті уточнено зміст поняття «професійне судження бухгалтера» як рішення щодо вибору одного із варіантів виконання облікового завдання, яке прийняте з врахуванням нормативних обмежень характерних для функціонування системи бухгалтерського обліку, інших упереджень та обставин на основі набутого бухгалтером професійного досвіду та отриманих ним професійних компетентностей. Окреслено проблеми застосування бухгалтерами професійного судження у вітчизняній обліковій практиці. Сформовано механізм формування професійного судження для вирішення облікових завдань, який передбачає ідентифікацію підстав та обставин його застосування, системи регламентів, визначення змісту елементів професійного судження, окреслення впливу на нього факторів, характеристику дій на основних етапах висловлення професійного судження
Keywords: бухгалтерський облік; звітність; облікова політика; професійне судження бухгалтера; професійний досвід