Текстоцентричний принцип навчання української мови іноземних студентів - Shatilova, Nataliia (Буковинський державний медичний університет, 2022)
Провідні концептуальні орієнтири, спрямовані на професіоналізацію процесу навчання української мови в сучасному освітньому процесі, забезпечують лінгвометодичні принципи, зокрема й принцип текстоцентризму, що постулює важливість національно-культурного компонента в навчанні української мови й передбачає засвоєння її літературних норм на основі сприймання, відтворення та породження зв’язних усних і писемних текстів, мовний і змістовий аналіз яких сприятиме усвідомленню іноземними студентами національної специфіки української мовної картини світу, розумінню констант української національної культури, збагатить їхнє мовлення специфічними мовними засобами.Текстоцентричний підхід є поліфункційним і передбачає засвоєння мовних знань і формування мовленнєвих умінь та навичок на основі різножанрових текстів, які комплексно зреалізовують освітню, розвивальну та виховну мету навчання.
Keywords: реформування мовної освіти; текстоцентричний підхід до вивчення української мови, методика викладання української мови; принцип навчання