Теоретико-методологічні аспекти управлінського обліку трансакційних витрат - Танасієва, Марина; Бонарев, Володимир (Ефективна економіка, 2019)
Стаття присвячена вдосконаленню теоретичних та методичних положень управлінського обліку, в тому числі з врахуванням трансакційних витрат, з цілю покращення поінформованості вищої ланки управління підприємства для того, щоб вони змогли приймати виважені управлінські рішення. Здійснено розкриття сутності категорії «управлінський облік» різних авторських підходів та проведено аналіз даної дефініції. Запропоноване власне визначення економічної категорії «управлінський облік» під яким, потрібно розуміти як окрему підсистему обліку, пов’язану зі збором та обробкою інформації, що надходить відповідно до структурних підрозділів і сфери відповідальності у вигляді уточнених даних про витрати на виробництво й калькулювання собівартості продукції. Охарактеризовано складову управлінського обліку – управління витратами. Окреслено управлінський облік трансакційних витрат на підприємстві, а також запропоновано здійснення управлінського обліку трансакційних витрат за сферами відповідальності
THEORETICAL AND METHODOLOGICAL ASPECTS OF MANAGEMENT ACCOUNTING OF TRANSACTION COSTS
Keywords: облік; управлінський облік; витрати; трансакційні витрати; управління витратами