ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ПОСТАНОВКИ ЗАДАЧ АНАЛІЗУ БІЗНЕС ПРОЦЕСІВ - Ковальчук, Тетяна, Миколаївна; Вергун, Андрій Іванович (Інвестиції: практика та досвід, 2024)
Економічний аналіз на сучасному етапі має стати рушієм інновацій та сталого розвитку. Ефективним напрямом його застосування є дієвий аналіз комплексних бізнес процесів, притаманних конкретному підприємству. Стабільна система бізнес процесів — запорука довгострокової конкурентоспроможності й ефективності. Отже, ключова умова вдосконалення діяльності — аналіз бізнес процесів, що дає змогу усвідомлено проєктувати майбутнє, визначати напрями розвитку. Аналіз забезпечує комплексне дослі дження результатів підприємства в цілому й окремих бізнес процесів, його результати — основа для ефек тивних управлінських рішень щодо оптимізації процесів. У даному дослідженні розглянуто базові характеристики процесів: вартість, тривалість, результа тивність, якість. З огляду на потреби зацікавлених сторін в аналітичній інформації визначається черговість завдань. Рішення повинні пропонувати альтернативи для вибору оптимального варіанту. Для оптимізації наскрізного управління процесами аналітичне забезпечення запропоновано формувати з урахуванням ключових часових етапів. З урахуванням функціональних можливостей економічного аналізу та потреб управління запропоно вано структурно функціональну матрицю задач аналізу бізнес процесів, яка дозволяє комплексно дос лідити особливості бізнес процесів на всіх етапах управління.
Keywords: аналіз бізнес процесів, оптимізація бізнес процесів, задачі аналізу бізнес процесів, по казники бізнес процесів, управління бізнес процесами