Василь Довгий – драматург і прозаїк - Генцар, Олена Миколаївна (My University, 2021)
Робота присвячена аналізові прозової й драматургічної спадщини буковинського письменника, журналіста, активного громадського діяча, багаторічного очільника Чернівецької обласної організації Національної Спілки письменників України Василя Манолійовича Довгого. У роботі здійснено огляд творчості Василя Довгого в контексті розвитку літератури Буковини другої половини ХХ – перших десятиліть ХХІ ст.; огляд та аналіз творчості Василя Довгого як драматурга; проаналізовано творчий доробок письменника як прозаїка; висвітлено аспекти вивчення творчості Василя Довгого у закладах загальної середньої освіти. Встановлено, що період, в який творив Василь Довгий, позначений активним розвитком літературного процесу в Буковинському краї. Визначено особливості драматичних творів Василя Довгого, окреслено їх тематичний діапазон, особливості інтерпретації мотивів творів Ольги Кобилянської «Царівна» та «Битва», що лягли в основу однойменних п’єс автора. Здійснено аналіз прозової спадщини письменника у проєкції біографічного, культурно-історичного, психологічного, формального, рецептивно-естетичного методів вивчення літературного процесу. Запропоновано методичні рекомендації та розробки уроків літератури рідного краю у закладах загальної середньої освіти.
Keywords: проза, драматургія, журналіст, література буковини, інсценізація