ФАКТОР ЛЮДИНОЦЕНТРИЗМУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ ТА ІЗРАЇЛЮ В УМОВАХ ДІЇ ОСОБЛИВИХ ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
. Адміністративне право яке є важливою частиною правових систем в Україні та Державі Ізраїль також змінювалось під впливом війни. Якщо у випадку нашої держави суттєва еволюція окремих інститутів адміністративного права відбулась безпосередньо після повномасштабного вторгнення окупантів у лютому 2022 року, то ізраїльська держава і суспільство фактично з моменту проголошення незалежності опинились у стані війни з іншими сусідніми арабськими країнами які не погоджувались з існуванням такої держави. Впродовж кількох останніх років у засобах масової інформації, соціологічних опитуваннях, виступах представників вищих органів влади в України все частіше лунають тези про те що наша держава повинна стати «Другим Ізраїлем» щодо розвитку військово-промислового комплексу, організації діяльності збройних сил (ЦАХАЛ), розвідки, різноманітних екстрених служб поза увагою залишається правова система Ізраїлю, Завдяки якій усі перелічені напрямки забезпечуються та дозволяють країні не лише функціонувати, але й жити маючи біля своїх кордонів потенційних агресорів. Більше того вітчизняні науковці детально вивчають досвід країн Європейського Союзу як в контексті модернізації чинний та впровадженні нових інститутів адміністративного права, проте не звертають увагу на ізраїльський досвід формування правової системи яка функціонує в умовах дії особливих правових режимів. Наперекір численні війни та військові конфлікти Держава Ізраїль сформувала унікальну правову систему яка спрямована не лише на організацію функціонування країни в умовах війни, але й можливості реалізації прав і свобод людини всупереч подекуди істотним релігійні та національні розбіжності серед осіб які проживають та здійснюють свою діяльність на ізраїльській території. При цьому громадянам Ізраїлю, єврейським арабам та представникам інших національностей надається можливість звертатись до органів влади, використовувати право на судовий захист, одержувати необхідні публічні послуги тощо. Тобто бачимо реальний приклад країни де людиноцентризм є не лише частиною суспільного життя, але й світоглядною парадигмою.
Keywords: людиноцентризм; Держава Ізраїль; публічне врядування