Шляхи становлення національної школи художнього килимарства - Олексюк, Назарій Сергійович (My University, 2024)
У науковій роботі «Шляхи становлення національної школи художнього килимарства» досліджено історичні етапи, художні особливості та регіональні стилі українського килимарства як одного з найдавніших ремесел, що є важливою складовою національної культури. Проаналізовано джерельну базу, літературу та методи дослідження, що дозволяють простежити формування національної школи художнього ткацтва. Вивчено роль визначних майстрів і ремісників у становленні цього мистецтва, а також символічне значення художнього килимарства для української ідентичності. Особливу увагу приділено типології виробів, художнім і технологічним аспектам створення тканих виробів, їхнім регіональним стилістичним відмінностям та народній термінології. Практична частина включає аналіз технології ручного ткацтва та художніх традицій, що збереглися у різних регіонах України. Робота сприяє збереженню і популяризації культурної спадщини, розкриваючи перспективи розвитку національного художнього килимарства в сучасному контексті.
Keywords: килимарство; художнє ткацтво; регіональні особливості килимарства