Аналіз новітніх технологій, методів та підходів у логістиці, їх вплив на оптимізацію ланцюгів постачання та підвищення продуктивності - Зрибнєва, Ірина (Економіка та суспільство, 2024)
У статті представлено детальне дослідження, яке акцентує на значущості цифрових технологій у сфері транспортно-логістичних процесів. Аналізуючи модель циклу зрілості технологічних інновацій, автор статті визначає ключові етапи розвитку інновацій та їх вплив на галузь логістики. Автор досліджує різноманітні аспекти впровадження високотехнологічних рішень, зокрема, роботизовані системи Goods-to-person (G2P) та технології для «Last mile» доставки, які забезпечують ефективне з'єднання між програмами та транспортними засобами, підвищуючи продуктивність та зменшуючи витрати. Розглядається також роль інтернету речей, BigData, штучного інтелекту та машинного навчання у розвитку галузі, які, як очікується, залучать інвестиції від значної частини світових логістичних операторів. Стаття підкреслює імператив цифрової трансформації для логістичних підприємств, незважаючи на виклики, такі як обмежене фінансування, кваліфікація персоналу та відсутність стратегічного планування. Автор аргументує, що інвестиції в модернізацію та впровадження новітніх технологій є критично важливими для розвитку, конкурентноздатності та підвищення економічної ефективності компаній. У статті доведено, що сучасні технології, такі як роботизована автоматизація процесів, блокчейн та інтернет речей, мають потенціал радикально оптимізувати логістичні процеси, знижуючи витрати і збільшуючи продуктивність; пропонується активне впровадження інноваційних рішень у логістичній сфері для вирішення нагальних завдань галузі та підвищення її ефективності в умовах глобалізації та зростаючої конкуренції. Визначені практичні рекомендації для підприємств щодо впровадження і використання сучасних технологій та методів в логістиці для оптимізації ланцюгів постачання та підвищення продуктивності.
Keywords: логістика; ланцюги постачання; новітні логістичні технології; цифровізація логістичних процесів; роботизовані системи; штучний інтелект; транспортно-логістичні процеси