ПРИРОДНА І КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА ЛАНДШАФТУ МІСТА СТОРОЖИНЕЦЬ - Красовський, Дмитро (My University, 2025)
У роботі комплексно проаналізовано природно-культурний ландшафт Сторожинця як системний об’єкт, що сформувався під взаємодією геологічних, кліматичних, біотичних та антропогенних чинників. Опрацьовано сучасний стан геологічної будови, рельєфу, гідромережі, ґрунтово-рослинного покриву й фауни, а також виокремлено цінні геоморфологічні та біотичні об’єкти. Висвітлено історико-культурну спадщину міста: сакральні споруди, адміністративні та житлові будівлі, садово-паркові ансамблі, меморіальні місця. За допомогою ГІС-методів виконано картографування ландшафтних комплексів, зон їхньої трансформації та ступеня антропогенної перетвореності. Проведено оцінку екологічного стану території, визначено ключові загрози (забруднення, ерозійні процеси, урбаністичний пресинг) і запропоновано сценарії оптимізації природокористування. Практичні рекомендації спрямовані на інтеграцію природної та культурної спадщини в місцеві програми просторового планування та розвиток сталого туризму.
Keywords: природна спадщина, культурна спадщина, ландшафтний комплекс, Сторожинець, оцінка екостану, картографування, збереження.