Політична складова українсько-канадських відносин в умовах гібридної війни в Україні - Ротар, Наталія; Макар, Віталій (Drukarnia Wydawnictwa ARKA www.arkadruk.pl, 2021)
В умовах гібридної війни в Україні політична складова українсько-канадських двосторонніх відносин визначається концептами зовнішньої політики України та Канади, які вказують на можливості кожної зі сторін використовувати інструменти впливу для врегулювання конфлікту на Сході України. Один із таких інструментів є санкції, які канадська сторона, як особливий партнер України, активно застосовує задля тиску на Російську Федерацію. Канадські санкції стали найефективнішим політичним інструментом протидії російському агресору, адже вони були чітко пов’язані з конкретними цілями – деокупацією Криму, деокупацією Донбасу, відновленням територіальної цілісності України та реінтеграцією територій України в одній державі. Доведено, що українська діаспора Канади активно лобіювала запровадження санкцій проти Росії, а після їх запровадження, у своїх заявах вітала політику канадського уряду щодо їх продовження. Українська діаспора Канади, маючи варіативні інструменти впливу на міжнародну політику, використала найдієвішу стратегію досягнення власних цілей – вплив на формування політики держави перебування.
Składowa polityczna stosunków ukraińsko-kanadyjskich w warunkach wojny hybrydowej w Ukrainie
The political component of Ukrainian-Canadian relations in the context of a hybrid war in Ukraine
In the context of a hybrid war in Ukraine, the political component of Ukrainian-Canadian bilateral relations is determined by the concepts of foreign policy of Ukraine and Canada, which indicate the ability of each of the parties to use tools of influence to resolve the conflict in the East of Ukraine. One of these instruments are sanctions, which the Canadian side, as a special partner of Ukraine, is actively using to put pressure on the Russian Federation. Canadian sanctions have become an effective political tool to counter the Russian aggressor, since they are clearly linked to specific goals – the de-occupation of Crimea, the de-occupation of Donbass, the restoration of the territorial integrity of Ukraine and the reintegration of the territory of Ukraine. It has been proven that the Ukrainian diaspora in Canada actively lobbied for the introduction of sanctions against Russia, and after that, in their statements, they welcomed the policy of the Canadian government regarding their continuation. The Ukrainian diaspora in Canada, having varied instruments of influence on international politics, used an effective strategy to achieve their own goals – influence on the formation of the policy of the host state.
Keywords: двосторонні відносини, Україна, Канада, гібридна війна, політика санкцій, українська діаспора Канади