Організаційно-правові механізми діяльності місцевих органів виконавчої влади в Україні в умовах правового режиму воєнного стану: регіональний досвід - Мостовий, Назар Йосипович (My University, 2025)
У роботі досліджено трансформації державної служби України в умовах воєнного стану, проаналізовано зміни в нормативно-правовому регулюванні, кадрових процедурах і організації роботи державних органів. Розкрито особливості адаптації публічної служби до кризових умов та порівняно український досвід із практиками інших країн, що перебували у конфліктах. Окреслено роль місцевих органів влади та військових адміністрацій у забезпеченні безперервності державного управління. У роботі виокремлено ключові проблеми сучасної державної служби в Україні в умовах воєнного стану: кадровий дефіцит, підвищене навантаження, фрагментарність правових механізмів, ризики надмірної централізації. На основі проведеного соціологічного опитування державних службовців в місцевих органах виконавчої влади визначено реальні виклики, професійні потреби та рівень адаптації службовців до нових умов роботи.
Keywords: державна служба; воєнний стан; публічне управління; місцеві органи виконавчої влади; трансформація; військові адміністрації; регіональний досвід