Вплив сучасних дитячих мультфільмів на формування особистості дошкільника - Косован, Ольга Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто вплив сучасних дитячих мультфільмів на формування особистості дітей дошкільного віку. З’ясовано особливості розвитку особистості дітей цього вікового періоду, медіа- впливу та механізмів впливу мультфільмів на дошкільників. Описано вибірку дослідження, психодіагностичні методики, зокрема спостереження, інтерв’ювання батьків та педагогів, а також психологічний аналіз сюжетів мультфільмів. Визначено, що мультфільми з позитивним контентом сприяють формуванню моральних цінностей, розвитку емоційного інтелекту, соціальної компетентності та творчого мислення, тоді як агресивний контент має негативний вплив на емоційну стабільність і поведінкові моделі дітей. Розроблено рекомендації для батьків та педагогів щодо вибору мультфільмів для гармонійного розвитку дітей.
Keywords: мультфільми; дошкільники; особистісний розвиток; емоційний інтелект; моральні цінності; соціальна компетентність; творчість