Жорстоке поводження з тваринами: кримінально-правовий аспект. - Yushchyk, Olena (Гельветика, 2022)
В статті розглядається кримінально-правовий аспект відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, а також визначаються основні об’єктивні та суб’єктивні ознаки даного складу кримінального правопорушення. Родовим об’єктом даного кримінального правопорушення виступають моральні цінності, які існують для добробуту населення та громадського порядку. Безпосередній об’єкт є аналогічний родовому. Небезпечність діяння проявляється в інтерпретації забороненої поведінки в основних рисах характеру винного, які віддзеркалюються на взаєминах між людьми, завдаючи при цьому морально-політичної шкоди та утворюючи склад кримінального правопорушення, яке надалі розцінюється як нетяжкий чи тяжкий злочин (ч.ч. 4,5 статті 12 КК України). Об’єктивна сторона кримінального правопорушення, яка може реалізовуватися у формі активних дій або бездіяльності через жорстоке поводження з твариною чи нацьковуванні тварин одна на одну, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, включно із поширенням матеріалів із закликами до вчинення таких дій. суб’єкт кримінального правопорушення був загальний, тобто особа, яка досягла 16-ти річного віку. Та у зв’язку зі змінами, які набрали чинності від 08.11.2021 року вік кримінальної відповідальності був знижений, тобто станом на сьогодні до відповідальності за статтею 299 КК України може бути притягнена особа, яка на момент вчинення кримінального правопорушення досягла 14-ти років. Із суб’єктивної сторони кримінальне правопорушення, на думку законотворця, характеризується вчиненням діяння з прямим умислом. Винний усвідомлює, що своїми діями завдає фізичного болю, страждань тварині, усвідомлює свої дії та розуміє їх значення. Підсумовується, що чинна редакція статті все ще потребує нововведень або роз’яснень законодавцем підвалин, які покладені в її основу.
Keywords: жорстоке поводження з тваринами, кримінальне правопорушення, об’єктивні ознаки жорстокого поводження, суб’єктивні ознаки жорстокого поводження