Поляризаційно-кореляційні матриці Мюллера полікристалічних мереж об’єктів м’якої матерії - Мікірін, Іван (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Наведено і проаналізовано теоретичні відомості, щодо: модельного Мюллер-матричного описання сукупності фізичних механізмів кристалів з лінійним і циркулярним двопроменезаломленням і дихроїзмом; застосування диференціального матричного представлення поляризаційної і деполяризаційної складових матриці Мюллера оптично анізотропної архітектоніки шару м’якої матерії; реалізації поляризаційно-інтерференційних принципів пошарового диференціального матричного сканування об’єктних полів біологічних тканин. Визначено аналітичні алгоритми реконструкції координатних розподілів середніх значень і флуктуацій величини параметрів періодичної структури фазової та амплітудної анізотропії полікристалічної архітектоніки біологічних тканин за відтвореними поляризаційно-інтерференційними мапами парціальних елементів диференціальних матриць 1-го і 2-го порядків. На основі розробленої моделі диференціального Мюллер- матричного розкладу експериментально визначена сукупність нових об’єктивних діагностично-актуальних статистичних і вейвлет фізичних взаємозв’язків між структурними (фібрилярна тканина нирки і паренхіматозна легенева тканина) і патологічними (доброякісна кіста яєчника і передраковий ендометріоз) морфологічними і топологічними дефектами - трансформаціями і статистичними моментами 1- 4-го порядків, що характеризують зміни поляризаційно- інтерференційно відтворених пошарових розподілів парціальних елементів диференціальних матриць 1-го і 2-го порядків і залежностей амплітуд вейвлет коефіцієнтів таких мап для різних масштабів MHAT функції.
Keywords: оптика; лазер; поляризація; кристал; топологічні дефекти; періодична структура; розсіювання; фаза; спекл; матриця Мюллера; еліпсометрія; плівка; статистичні моменти; дихроїзм; оптична діагностика