Аналіз особливостей систем олімпійського відбору у спортивних єдиноборствах - Задорожна, О.; Нерода, Н.; Первухіна, С.; Kozhokar, M. (Видавництво УДУ імені Михайла Драгоманова, 2023)
Стаття присвячена аналізу особливостей актуальних систем олімпійського відбору у спортивних єдиноборствах. Встановлено, що системи олімпійського відбору та кваліфікаційні критерії для здобуття спортсменами ліцензій розробляють Міжнародні спортивні федерації (МСФ). Структура та зміст цих систем можуть відрізнятися у кожному олімпійському циклі. У чотирирічному циклі 2021-2024 рр. завоювання олімпійської ліцензії у спортивних єдиноборствах можливе двома способами: через позицію атлета в офіційному рейтингу МСФ (у фехтуванні, дзюдо, тхеквондо) та шляхом демонстрації певного результату на кваліфікаційних турнірах (у спортивній боротьбі та боксі). Відмінності систем олімпійського відбору на Ігри ХХХІІІ 2024 р. у м. Париж полягають у його тривалості, належності здобутої ліцензії (іменна чи для НОК), кількості видів змагань, наявності різних рейтингів (світовий, континентальний, олімпійський, особистий, командний).
Keywords: спортивні єдиноборства; Ігри Олімпіади; ліцензія; кваліфікація